Praznični meni Urške Fartelj
Iščete namig za slavnostno pojedino?
Z dobro govejo juho, fino pečenko in pecivom, ki se kar stopi v ustih, ne morete zgrešiti.
Kako pripraviti vse te jedi, preverite v prvi knjigi priljubljene kulinarične blogerke Urške Fartelj 220 stopinj poševno.
Goveja župa
½ kg govejega repa
4 korenčki
peteršiljev koren
2 češnjeva paradižnika
1 manjša čebula
8 zrn črnega popra
sol
peteršiljevo zelenje
2 stroka česna
¼ gomolja zelene
2 litra vode
Meso operite pod tekočo vodo, ga dajte v večji lonec in mu prilijte približno 2 litra vode.
Juhi dodajte očiščeno zelenjavo in jo na zmernem ognju kuhljajte vsaj 2 uri. Juha ne sme močno vreti.
Kuhano juho precedite v manjši lonec in jo zakuhajte z že kuhanimi domačimi rezanci ali krpicami. Testenine za juho skuhajte posebej v slani vodi, ker je na njih še precej moke, ki bi juho skalila. V juho lahko zakuhate tudi jetrne cmočke, fritate, ali jo preprosto posujte z jušnimi kroglicami.
Tik pred postrežbo dodajte v juho še sveže narezan peteršilj ali drobnjak in korenček, ki se je kuhal skupaj z repom. Na dobri goveji juhi plava po vrhu čipka.
Pljučna pečenka s konjakom in suhimi slivami
1–1½ kg pljučne pečenke
sol
poper
olivno olje
3 suhe slive
½ dl konjaka
1 dl dobrega rdečega vina (cabernet sauvignon)
½ čebule
Meso s papirnato brisačo obvezno obrišite do suhega, nato ga solite. Nobene druge začimbe ne potrebujete.
Meso na močno vročem olju z vseh strani na hitro popecite. Tako se bo naredila čudovita skorjica, ki ne bo pustila, da bi sokovi iztekali in bi se pečenka izsušila.
Sledi deglaziranje. Na dnu posode so se od peke na vročem ognju nabrali zapečeni ostanki. Te je treba postrgati s posode, saj bodo dali omaki nor okus. Kako? Preprosto zalijte s konjakom (pekač mora še vedno biti na ognju). Pazite, ker se bo močno sparilo, alkohol bo namreč hitro izparel.
Ob strani dodajte na drobno narezano čebulo in slive ter zalijte z vinom, nazadnje poprajte. Pokrito pecite v pečici, ogreti na 180 °C 30–45 minut. Odvisno od debeline pečenke oziroma kako zapečeno želite imeti.
Pečeno pečenko obrnite in pustite pokrito počivati še približno 10 minut, da se sok v njej umiri.
Omako pirirajte s paličnim mešalnikom. Če želite, da je fina svilnata, jo še precedite. Zraven se prileže kruhov narastek in velika skleda solate.
Rumovi polmeseci
Za biskvit brez moke (za manjši pekač s stranicami 19 × 27 cm):
5 jajc
5 žlic sladkorja
1 žlica olja (ali stopljenega masla ali druge maščobe)
3 žlice orehov
2 žlici kakava
1 žlica jedilnega škroba
Za biskvit z moko:
5 jajc
5 žlic sladkorja
1 žlica olja
3 žlice moke
2 žlici čokolade ali kakava v prahu
Za rumov led:
200 g sladkorja v prahu
3 žlice ruma
2 žlici limoninega soka
Za biskvit ločite beljake od rumenjakov in jih stepite v sneg. Rumenjakom dodajte sladkor in jih dobro mešajte približno 5 minut, da nastane puhasta zmes.
Zmesi dodajte maščobo, nato pa zmanjšajte hitrost na mešalniku na minimum in izmenično dodajajte suhe sestavine in pol snega beljakov. Na koncu narahlo in z lopatko vmešajte preostali sneg.
Zmes za biskvit vlijte v pekač, prekrit s papirjem za peko. Biskvit pecite 20 minut pri 180 °C.
Medtem ko se biskvit peče, pripravite rumov led. Sladkorju v prahu dodajte rum in limonin sok ter z mešalnikom zmešajte v gladek sladkorni preliv. Zlijte ga na vroč biskvit.
Polmesece izrežite s kozarcem ali okroglim modelčkom. Pecivo režite še toplo. Ker se narezani (vroči) polmeseci hitro sušijo, jih takoj, ko se ohladijo, zložite v plastično škatlo. Najboljši so drugi dan.